Merchandise
20% VAT
Merchandise isn't printed matter in the VAT sense, so it's standard-rated.
HMRC VAT Notice 701/10, section 2
Need it printed?
Tell Tenfold the quantity, size and deadline. We'll put together a quote for your job.
Merchandise is standard-rated (20% VAT) in the UK under HMRC VAT Notice 701/10, section 2.
Merchandise
20% VAT
Merchandise isn't printed matter in the VAT sense, so it's standard-rated.
HMRC VAT Notice 701/10, section 2
Need it printed?
Tell Tenfold the quantity, size and deadline. We'll put together a quote for your job.
This one is not really a question about print at all. Section 2 restricts Group 3 to goods produced on paper and similar materials such as card, so a mug, a pen, a tote bag, a water bottle or a lanyard is outside it before anyone looks at what is printed on the item. The amount of printing does not matter and neither does how good it is. The only near miss is at 3.7, where children's picture books may be printed on plastic or textiles, which is about books rather than about branded goods.
Not paper or card, so Group 3 never applies.
HMRC VAT Notice 701/10, section 2, HMRC's guidance on zero rating books and printed matter. See the notices we work from.
Not goods produced on paper or card.
Outside Group 3 on substrate, and paper bags are listed as standard-rated in any case.
Judged separately as printed matter.