Catalogues are usually zero-rated (0% VAT) in the UK, but only if they meet HMRC's conditions: no more than a quarter of it is space to fill in or tear off and return; not designed to be filled in and sent back whole (HMRC VAT Notice 701/10, paragraph 3.1).
PRIVATE & CONFIDENTIAL
Several hundred pages and not one of them taxable.Remarkable.
Catalogues
0% VAT
Catalogues and directories are zero-rated. Advertising content doesn't stop them.
HMRC VAT Notice 701/10, paragraph 3.1
0% as long as it's:
No more than a quarter of it is space to fill in or tear off and return
Not designed to be filled in and sent back whole
Need these printed?
Tell Tenfold the quantity, size and deadline. We'll put together a quote for your job.
Catalogues are named in the zero-rated list at 3.1 and appear three times in section 8, as catalogues, mail order catalogues and trade catalogues. Being entirely a sales document costs them nothing: HMRC says brochures usually contain advertising material, and it never treats commercial content as a reason to standard-rate. The trap is the order form. Anything primarily intended for completion or detachment is a form, and HMRC accepts an item is not primarily intended for that where a quarter or less of its total area is blank space to fill in or parts to tear off and return. A catalogue with a bound-in order form is normally well inside that. A catalogue designed to be completed and posted back whole is always standard-rated, whatever its area.
What decides it?
How much of it is there to be filled in or torn out. A quarter is the line, and returning the whole thing is fatal.
When would catalogues be charged at 20% VAT?
The zero rate applies as long as it's: no more than a quarter of it is space to fill in or tear off and return; not designed to be filled in and sent back whole. If any one of those isn't true, it isn't zero-rated, so it's 20%.
Is the design and artwork for catalogues zero-rated too?
If your printer does the design, typesetting or finishing as part of the same zero-rated print job, that work can be zero-rated too. Design bought separately from a studio is a standard-rated service.
Where does this come from?
HMRC VAT Notice 701/10, paragraph 3.1, HMRC's guidance on zero rating books and printed matter. See the notices we work from.
Some real jobs
A 64-page product catalogue with a one-page order form0%
Advertising content is fine, and the form is far below a quarter of the area.
A 4-page catalogue where two pages are an order grid20%
Half the area is there for completion, so it is a form.
A swatch book of fabric samples20%
Swatch books and swatch cards are listed as standard-rated.