Letters can be 0% or 20% VAT in the UK depending on the job (HMRC VAT Notice 701/10, paragraph 4.3). Each one is personalised with a name or address: 20% VAT. Same letter for everyone, blank except for name, address, reference and signature: 0% VAT. A charity's appeal letter asking for donations: 0% VAT.
PRIVATE & CONFIDENTIAL
It could go either way.Let's narrow it down.
Letters
It depends
A letter personalised with the recipient's name or address is standard-rated. A generic printed letter can be a leaflet.
4.3 splits letters three ways and the wording is exact. Individual manuscript or typed letters are standard-rated, and so are collections of them if unbound or loosely bound, while permanently bound collections are zero-rated. If a stock or basic letter is supplied with an individual name or address added, by whatever means, that supply is standard-rated. But uncompleted stock letters may qualify as leaflets, as long as the part left for completion is no more than the recipient's name and address, a reference number and a signature. There is a separate route for charities: an appeal letter supplied to a charity can be zero-rated under an extra-statutory concession even when it is personalised.
What decides it?
Whether a name or address has been printed on it. That one step moves a stock letter to 20%.
How do I know which VAT rate applies to letters?
Each one is personalised with a name or address: 20% VAT. Same letter for everyone, blank except for name, address, reference and signature: 0% VAT. A charity's appeal letter asking for donations: 0% VAT.
Where does this come from?
HMRC VAT Notice 701/10, paragraph 4.3, HMRC's guidance on zero rating books and printed matter. See the notices we work from.
Some real jobs
5,000 identical letters, blank where the name goes0%
An uncompleted stock letter, which may qualify as a leaflet.
The same 5,000 mail-merged with each recipient's name20%
A stock letter supplied with an individual name added is standard-rated, by whatever means.
A personalised appeal letter for a registered charity0%
Zero-rated to a charity under the concession, and HMRC says it does not matter whether the addressee's details are included.