General binders
20% VAT
General-purpose binders and files are standard-rated, even with your logo on.
HMRC VAT Notice 701/10, paragraph 5.2
Need these printed?
Tell Tenfold the quantity, size and deadline. We'll put together a quote for your job.
General binders are standard-rated (20% VAT) in the UK under HMRC VAT Notice 701/10, paragraph 5.2.
General binders
20% VAT
General-purpose binders and files are standard-rated, even with your logo on.
HMRC VAT Notice 701/10, paragraph 5.2
Need these printed?
Tell Tenfold the quantity, size and deadline. We'll put together a quote for your job.
A binder has to earn its way out, and 5.2 sets a strict test: a binder supplied on its own is zero-rated only if it is designed to contain a loose-leaf book and the exact title of that book is printed on the outside. HMRC says in terms that a company name alone is not enough. It then closes the most common assumption: all other binders or files for general or office use are standard-rated, and that specifically includes binders for part works, journals or periodicals, whether titled or not. So a branded binder for a magazine subscription is standard-rated even though the magazine itself is zero-rated.
The exact title of a loose-leaf book on the outside. A company name or a magazine title does not do it.
HMRC VAT Notice 701/10, paragraph 5.2, HMRC's guidance on zero rating books and printed matter. See the notices we work from.
A company name alone is not enough for zero rating.
Binders for part works, journals or periodicals are standard-rated whether titled or not.
This is the one case 5.2 allows for a binder supplied on its own.